No Sincere Smile??

Ok, Ladies and Gentlemen. Today, I would like to share to you about my working experience at one of the pharmacy. Hahahaha! Hari ni , off day gua.. so, amik masa sikit la nak update blog..(mcm klu balik keja xboleh nak update,kn??) Saje je nak share sbb aku dah keja kat sana 1 minggu 5 hari. atau lagi tepat 12 hari ye..

My 1st day, kena tegur ttg kedatangan sebab lewat 5minit.. supposely masuk before 9.15am.. What? korg cakap gua dtg lmbt?? NO NO NO!! My 1st day, aku bertolak p ke sana seawal mungkin.. pukul 8.05 am aku dah bertolak dari rumah.. sampai sana dalam pukul 8.33 am.. awal x awal aku ada kat sana.. tapi at that time, pintu kedai tertutup rapat lagi ye kawan2.. so, sambil2 tunggu kedai tu bukak, aku pun dgr la radio Era.fm , smbil dgr “Can You Help Me??” ..hehehe~ special edition utk ‘Can I Help You?” – Hari Guru.. gelak2 mcm org gila dlm kereta tau2 dah pukul 9.00 am.. aikk~ pintu kedai xbuka lagi ke??? ahaii.. xpala.. relax2 dulu.. pukul 9.15 am.. ermm.. pintu tertutup lagi.. mcm mn nihh?? cehhh~ tetiba nampak ada staff sana buka dari dalam.. aikk?? bila masa diorg masuk?? xpa la.. cepat2 matikan enjin kereta, p masuk dalam kedai.. So, bermula la kisah di situ.. “Awak diberitahu masuk pukul berapa?” ..  “Tau encik..pkl 9.15 pagi..” skrg dh pukul berapa??” .. “saya nampak pintu kedai tertutup”.. “Lain kali try bagi salam dulu tgk ada org ke x” ..  dalam hati, aku cakap mn la aku tau korg ada kat dlm ni.. aiyahhhh…

Tapi apa2 pun, Sorry la sbb masa perkenalan dgn satu Retail Business Advisor ni , mcm aku xberapa berkenan.. mcm entah la… aku try nk elakkn fikir yg bukan2 sbb aku mmg excited nak keja kat situ sbb aku nak gain experience.. aku dah malas nak berhenti keja lagi.. lagipun farmasi is a good place to learn drugs and especially health foods nihh.. ye la.. teringin nak blaja course Dietetic .. tapi belum kesampaian lagi.. ehehehe~ back to the story, dia ada terangkn introduction to me about this and that.. dia punya bahasa penuh dgn ” bla bla bla bla” .. bila cakap sikit, kat sini ada kapas,gunting dan bla bla bla… sini pulak diapers utk org tua dan bla bla bla… semua nak cakap bla bla bla.. aku gelak je sorg2.. eheheee~

Bila dia terangkn ttg what is ‘Management Trainee’ kat farmasi tu, ooooo baru aku tau… diorg nak train future supervisor.. ermmm… My definition of Management Trainee is different ye kawan2… tapi xpa la.. kita tgk mcm mn ye…

After 1 week, keja situ, actually I’m quite happy and fun sbb berhadapan dgn ubat2,supplements and customers. Aku dah berkecimpung dalam bidang Customer Service ni sejak dari lepas abis SPM dulu.. As  a Waitress, Promoter, Front Office Assistant ,etc la… bukan rasa mcm nk berlagak atau sombong bodoh, tapi aku rasa aku tau limit dan kebolehan aku dalam bidang CS ni, aku rasa aku sentiasa tersenyum n try to give my best to my customers sbb aku ada Motto dlm bidang ni.. ‘Serve and treat customer like you want other treat u like that’ .. Klu aku treat customer mcm sial, nnt next time aku pergi tmpt lain, pekerja kedai lain pun treat aku mcm sial.. klu aku treat baik, baik la balasan aku dapat..

One thing yg paling aku terkejut bila kerja kat sini ialah, aku diberitahu oleh RBA tu, yg aku ni ‘NOT SINCERE IN SMILING’ .. Huuuuhhh~ masa aku dengar tu, mcam2 feel aku rasa.. nak gelak+pelik+geram+ WHat THE HelLL??? I’m SOrry?????  yet ada tambahan lagi… ‘NOT FRIENDLY’??????????????? What thaaaaa???  Agak terkejut juga aku dgr.. macam nak jadi king kong je kat situ,. hahhahahaa!!! seriously, ni 1st time aku dgr org ckp mcm ni.. sbb aku sendiri pun perhatikn staff2 kat situ… excuse me… I think yg RBA tu lagi dasat… I’m sorry.. this is my opinion.. u have urs and I have mine.. apa2pun I still stick with my pendirian.. aku tau mana yg salah and mana betul .. I’m sorry if I cannot give much info to customers since I still xbyk pengetahuan ttg ubat2 ni.. but ak tersangat la sentap bila diberitahu sedemikian rupa.. bukan cannot accept it just that u said u want a good service in customer service in ur retail staff.. tapi i think you have to know urself dulu mcm mn..

I’m Sorry..

2 thoughts on “No Sincere Smile??

    • Haloo Eira!
      saya skrg sudah bergelar EX-DP sudah.. wakakakaa~ b4 ni kat outlet BBU… ooo.. awak dari Kotaraya ye? mesti kenal Kak Sue,kn? Surianti kot klu xsilap. ehehee~ ;D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s